Gå til hoved indhold

Vores historier

Begge dagcentre er historiske.

Tværbommen er det første dagcenter i Gentofte Kommune

I november 1974 blev der skrevet historie, da kommunen besluttede at indrette en nedlagt fabriksbygning på Tværbommen 6 til dagcenter.

Der var i Gentofte Kommune i forvejen et par hjem, der også med set datidens øjne med urette blev kaldt ’dagcentre’. Den rette betegnelse burde have været ’varmestuer for ældre’, og de kunne kun eksistere, fordi de ældre ikke stillede krav, skrev kommunens daværende socialdirektør i Tværbommens 25-års jubilæumsskrift.

Han fortsatte med at fortælle, at ældre ofte var henvist til sig selv og tilbragte ofte tiden i hjemmet, hvor de kun havde støtte fra familie og naboer.

Men rundt omkring i landet blev der eksperimenteret med at skabe en hverdag med indhold for de ældre.

Gentofte Kommune satsede allerede dengang på støtte ældre i at blive i deres eget hjem og så et dagcenter som et led i arbejdet med at skabe en god hverdag.

Husets navn

Vejens navn – som også er huset navn – er konstrueret og hentyder til den gamle Vangede Bom.

Den eneste bom på Kongevejen gennem Gentofte Kommune blev opstillet ved Vangede i 1786, heraf navnet Tværbommen.

Vangede bom ved Lyngbyvej. Til venstre ses huset 'Søhøj'.

Bygningens historie

Vores hus er bygget af Normann Zeuthen i 1945-46. Han ejede firmaet Nordisk Brugskunst, kunstforlag, der lavede reproduktioner af malerier i en villa på Søbredden.

Zeuthen Keramik, som blev produceret på Tværbommen.

Da bygningen er stor, var der også plads til, at andre firmaer har kunnet leje sig ind, fx Nordisk Persienne Industri, Fiberglasmonteringen, I/S Dansk Biodon Industri, Dansk Møbelindustri, Nordisk TV Service, Minerva Reproduktioner og Tre Kroner Forsikring.

I 1959-1968 havde Nordisk Tegnemaskine Industri A/S til huse her.

Virksomheden voksede sig gennem årene større for til sidst at ende med at være en højteknologisk virksomhed – NTI CADcenter A/S. I dag ligger firmaet i Ballerup.

Vennerslund ligger i historiske omgivelser

Charlottenlund Slot i begyndelsen af 1880’erne.

I 1622 blev et stykke af Ordrups marker inddraget af Christian IV som dyrehave, ’Gentofte Dyrehave ved Stranden’.

Senere hørte arealet til ’Gyldenlund’, det nuværende Charlottenlund Slot, hvis park ligger lige over for Vennerslund.

Strandlunds grund blev udstykket fra Gentofte Bys overdrevsjorder i 1720. På det tidspunkt var den eneste beboer Klude Mads, som ernærede sig ved at samle klude til papirfabrikken på Strandmøllen.

Navnet ’Strandlund’ stammer fra billedhuggeren Jens Adolf Jerichau, som opførte et hus på den nordlige del af grunden.

Fabrikant Lauritz Peter Holmblad, som har lagt navn til Holmbladsgade i København, opførte pragtvillaen ’Villa Vennerslund’ på den anden del af grunden.

Alle de store kastanjetræer på grunden er de oprindelige træer, der stammer helt tilbage fra 1700-tallet.

Vennerslund cirka 1900.

Fra 1926 til 1937 var grunden ejet af de to skibsredere H.N. Andersen og A.P. Møller. Da H.N. Andersen døde i 1937, købte A.P. Møller hans Villa Vennerslund, og lod den rive ned.

I 1973 overtog Gentofte Kommune grunden og byggede ældreboligerne ’Strandlund’ sammen med Ensomme Gamles Værn.

Strandlund.

Strandlund er en blanding af boliger, nemlig 144 lejeboliger for ældre, som kommunen visiterer til, og 66 ejerboliger.

I 1977 blev der bygget en restaurant til ældreboligerne, som primært var til beboerne, men der kom også borgere fra området. Restauranten lukkede i 1979 og blev lavet til ældreklub, det nuværende Vennerslund.

Fra 1983 til slutningen af 1990 hørte Vennerslund under Ensomme Gamles Værn. Derefter samlede kommunens socialudvalg dagcentrene, som omfattede Vennerslund, Villa Bagatelle (nu lukket) og Tværbommen, under en fælles kommunal administration.